Stano je to rekao na pitanje agencije Beta kako EU gleda na ponovnu izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je za njegovu vladu neprihvatljiva u Briselskom sporazumu utanačena Zajednica srpskih opština na Kosovu, jer bi to, kako je naveo, bilo uspostavljanje „nečeg sličnog Republici Srpskoj na Kosovu“.

EU i SAD su u više navrata naglašavale da se svi postignuti dogovori u Briselskom sporazumu i Dijalogu moraju sprovesti.

Kurti je za britansku tv mrežu Bi-Bi-Si (BBC) rekao da neće dopustiti da se „na Kosovu ponovi Bosna“.

„Ako oni hoće da ponove Bosnu na Kosovu, ja to neću dozvoliti…ljudi su za mene glasali da sprečim Bosnu na Kosovu“, rekao je.

Kosovski premijer je predočio da dijalog sa Srbijom uopšte nije visoko na lestvici programa njegove vlade, već da prednost imaju ekonomija, vladavina zakona i epidemija korona virusa.

Evropski diplomatski izvori u Briselu su Beti preneli da, iako zasad nisu neposredno na vidiku novi sastanci čelnika Beograda i Prištine, EU i SAD zajedno nastavljaju napore da se ipak obezbedi povratak dve strane dijalogu.

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar, koji je najavio da će ovih dana doći na Zapadni Balkan, istakao je da SAD u potpunosti podržavaju EU u Dijalogu s ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Takodje je rekao i da SAD ostaju pri Vašingtonskom sporazumu iz septembra 2020. godine, koji je, kako je objasnio, za cilj imao stvaranje mera poverenja izmedju Srbije i Kosova u ekonomskoj sferi i da se može saradjivati bez zadiranja u pitanje statusa.

//