Podrška aktivistkinji Aidi Ćorović je upućena povodom poziva za izdržavanje zatvorske kazne koji je ona dobila nakon što nije isplatila novčanu kaznu zbog toga što je jajima gađala mural Ratka Mladića, piše večeras Slobodna Evropa (RSE).

Mladić, nekada komandant glavnog štaba Republike Srpske, osuđen je pred Tribunalom u Hagu za genocid.

Portaprolka EK je istakla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi, i da da svaka mera lišenja slobode ili krivična sankcija mora biti opravdana i srazmerna.

“Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, istakla je u izjavi za RSE Ana Pisonero.

Aida Ćorović je sa koleginiciom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, piše RSE.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara – oko 850 eura – dobila je 14. decembra 2023.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je “bacala jaja u pravcu stambene zgrade” i vređala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Ćorović je u četvrtak rekla za Radio Slobodna Evropa da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor “Padinska skela” na izdržavanje zatvorske kazne od tri meseca.