Evropska unija obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu, sada kada je pod kontrolom talibana, ali razmišlja o povećanju humanitarne pomoći zemlji razorenoj sukobima, preneo je Asošiejted pres.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je danas da se ne može “isplaćivati razvojna pomoć dok ne razjasnimo situaciju” s liderima talibana.

On je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekao da talibani moraju da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN-a i ljudska prava kako bi imali pristup sredstvima.

Borel je rekao da će se “humanitarna pomoć nastaviti, a možda ćemo i povećati”, s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, tekuću sušu i uticaj pandemije korona virusa.

Blok od 27 država obećao je oko 1,2 milijarde evra razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024 godine.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održali su danas hitne konsultacije o posledicama promene vlasti u Avganistanu i uticaju na bezbednosnu situaciju.

“EU poziva na hitan prekid svakog nasilja, obnovu bezbednosti i gradjanskog poretka i zaštitu i poštovanje dostojanstva i imovine širom Avganistana. S tim u vezi, EU izražava duboku zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava u oblastima širom Avganistana”, izjavio je Borel u ime EU, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Sveobuhvatno i inkluzivno političko rešenje i trajno rešenje sukoba ne bi trebalo uspostaviti silom, već kroz pregovore zasnovane na demokratiji i vladavini prava, rekao je Borel.

“Saradnja sa bilo kojom budućom vladom Avganistana biće uslovljena mirnim i inkluzivnim dogovorom i poštovanjem osnovnih prava svih gradjana, uključujući žene, omladinu i pripadnike manjina, kao i poštovanjem medjunarodnih obaveza Avganistana, borbom protiv korupcije i sprečavanjem da teritoriju koriste terorističke organizacije”, rekao je on u saopštenju.

U cilju rešavanja pogoršane humanitarne situacije u Avganistanu, Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć avganistanskom narodu, rekao je Borel i pozvao sve aktere da omoguće nesmetan pristup humanitarne pomoći ženama, muškarcima i deci u nevolji, uključujući veliki broj raseljenih lica.