Ona je to rekla parlamentarnih i predsedničkih izbora koji se održavaju sutra, u sredu, ističući da Brisel jasno podržava perspektivu članstva Severne Makedonije u EU i da se nada se da će pregovarački proces početi što je pre moguće.

Pisonero je ukazala da Evropska unija požljivo prati proces predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji.

Podsetila je da je Evropski savet u zaključcima dao jasne naznake svojih očekivanja, potencirajući da se Severna Makedonija obavezala da će promeniti Ustav – da bi u njega unela da su i Bugari konstitutivni narod.

“Nadam se da će i Severna Makedonija i Albanija moći što pre da otvore pregovore o Prvom klasteru – Osnovnim pravima. Odluka o tome kada će biti sazvane sledeće međuvladine konferencije sada je u rukama država članica”, rekla je Pisonero u Briselu, prenela je državna agencija MIA.

Severna Makedonija je u julu 2022. počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da unese Bugare u Ustav za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nije uspela da dobije neophodnu podršku najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE koja je čvrsta na stavu da “ne pristaje na bugarski diktat”.