„Imamo politički dogovor da dodatno izdvojimo 500 miliona evra ‘Evropskog projekta za mir’ kako bismo nastavili da snabdevamo ukrajinske vlasti naoružanjem“, izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) na kraju sastanka šefova diplomatija i ministara odbrane EU posvećenog ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prva koverta od 500 miliona je iscrpljena, a zahtevi ukrajinske vlade zahtevaju izdvajanje druge tranše sredstava, naveli su izvori bliski EU.

Projekat „European Peace Facility“ je fond od pet milijadi evra, a novac dolazi od država članica Unije. Taj fond nije deo budžeta EU.

„Ono što se dešava u Marijupolju je veliki ratni zločin. Neselektivno bombardovanje razara grad i ubija sve“, rekao je Borelj.

Ukrajina je danas odbacila ultimatum Kremlja kojim se traži predaja Mariupolja. Ta strateška luka na obali Azovskog mora, na jugoistoku Ukrajine, bila je opkoljena i bombardovana od početka sukoba 24. februara.

Kako je preneo Frans pres pozivajući se na lokalne vlasti, stanovnici Marijupolja nemaju električnu energiju, vodu i gas dok su na ulicama leševi.

Lokalne vlasti su dodale da su ruski vojnici prisilno prevezli u Rusiju oko 1.000 stanovnika, kojima su oduzeti ukrajinski pasoši.

Nekoliko evropskih ministara izjasnilo se na sastanku u Briselu za novi paket ekonomskih sankcija, izolaciju Rusije i predsednika Vladimira Putina.

„Danas nije doneta nikakva odluka o tome, i ove nedelje neće se odlučivati o novim sankcijama“, rekao je Borelj i dodao da će biti upućene smernice u četvrtak i petak na samitu lidera EU koje će potom biti praćene konkretnim rezultatima.