“Današnje severnokorejsko ispaljivanje rakete dugog dometa predstavlja opasnu i nepromišljenu akciju koja ugrožava međunarodni i regionalni mir, i bezbednost”, izjavila je portparolka EU Nabila Masrali.

Prema njenim rečima, nuklearni i raketni program Severne Koreje “preti svim zemljama i zahteva odgovarajuću reakciju Saveta bezbednosti UN”.

“EU ponovo poziva Severnu Koreju da odmah prekine lansiranje balističkih raketa i da se uključi u konstruktivan dijalog sa SAD i Južnom Korejom”, rekla je portparolka EU.

Ona je dodala da je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti u regionu da Severna Koreja bude posvećena akcijama koje imaju za “cilj da obezbede potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva”.

Severna Koreja je danas ispalila raketu u trenutku kada se Vašington i Seul pripremaju za zajedničke vojne vežbe simulacije.

Japanske vlasti su saopštile da je raketa pala u vode takozvane “ekskluzivne ekonomske zone” Japana.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao “nepovratnim” i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.