Neimenovani portparol EU je povodom toga ocenio da je ovo pozitivan ishod koji omogućava slobodu kretanja i evropsko rešenje, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Sporazum o ulazno-izlaznim dokumentima pokazuje da konstruktivan i pragmatičan pristup donosi pozitivne rezultate i apelujemo na obe strane da koriste dijalog uz posredovanje EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja na sličan način, uključujući i regstrske tablice“, naglasio je portparol EU.

Priština i Beograd su postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja.

Posle posredovanja EU i SAD, premijer Kosova Aljbin Kurti je dao garancije da neće uvesti ovu meru dok je predsednik Srbije potvrdio da njegova država ukida istu meru.

Evropska unija sada očekuje da Srbija i Kosovo postignu dogovor oko registarskih tablica za vozila na Kosovu koje su izdali srpski organi.

Prema rečima portparola EU, Brisel je u nekoliko navrata ponovio svoj stav o registarskim tablicama.

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice KM. Važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa gradjanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom“, rekao je portparol.