“Prošle godine je stopa vraćanja osoba koji nemaju pravo da ostanu iznosila samo 21 odsto. Neuspešno vraćanje ljudi koči naš sistem i narušava poverenje u njega”, izjavila je danas komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Johanson je dodala da je prošle godine u državama EU doneto 340.000 odluka o deportovanju, ali da su samo u 60 odsto slučajeva evropske vlasti pokušale da kontaktiraju matične države migranata kako bi ih vratile.

“Da bismo zaštitili pravo na podnošenje zahteva za azil, moramo da pokažemo da se na odgovarajući način odnosimo prema onima koji ne ispunjavaju uslove da uživaju međunarodnu zaštitu. Potrebna nam je migracija, ali se ona mora odvijati legalno i uredno”, rekla je ona.

Dolazak više od milion migranata u 2015. godini, uglavnom onih koji beže od rata u Siriji ili Iraku, izazvao je jednu od najvećih političkih kriza u EU.

Johanson je izjavila da je agencija EU za graničnu i obalsku stražu “osposobljena” da organizuje letove za deportaciju i pozvala države EU da to iskoriste.

“Imamo dobar politički sporazum sa Bangladešom”, istakla je zvaničnica i dodala da će let koji je organizovala policija EU Fronteks sutra poletiti da 68 “povratnika” na njemu.