Pored EU ovih dana je niz evropskih država, među njima Nemačka, Švedska, Finska, Španija, Italija, baltičke zemlje i Hrvatska pozvale ruske ambasadore ili otpravnike poslova na razgovor zbog tog slučaja.

“EU prenosi svoje ogorčenje zbog smrti opozicionara Navaljnog, za šta su u krajnjoj instanci odgovorni predsednik (Vladimir) Putin i ruske vlasti”, navodi se u saopštenju EEAS-a.

Generalni direktor diplomatske službe EU zadužen za Rusiju Mihael Zibert pozvao je Rusiju da odobri međunarodnu nezavisnu i transparentnu istragu o smrti opozicionara i apelovala na Rusiju da preda njegovo telo porodici bez daljeg odlaganja i dozvoli im da organizuju sahranu, prenosi agencija Frans pres.

Tom prilikom je diplomatija EU ponovila da Rusija treba “odmah i bezuslovno da oslobodi sve druge političke zatvorenike kao i sve osobe uhapšene širom Rusije dok su odavali počast Navaljnom”.

Danas je i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ruskog ambasadora u toj zemlji na razgovor oko smrti Navaljnog, prenosi agencija Hina.

“Danas je u ministarstvo spoljnih poslova pozvan ambasador Ruske Federacije na sastanak. Zbog nemogućnosti dolaska iz zdravstvenih razloga, sastanku je prisustvovao službenik ruske ambasade u Zagrebu. Sagovorniku je prenesen zahtev za utvrđivanjem činjenica oko smrti Alekseja Navaljnog, kao i za omogućavanjem članovima porodice preuzimanje posmrtnih ostataka, bez odlaganja”, saopštilo je ministarstvo.

Hrvatsko ministarstvo je dodalo da je na sastanku pozvano i na “oslobađanje opozicionih aktivista, novinara kao i antiratnih aktivista” te da je pritom istaknuto da politički proces protiv Navaljnog i drugih kritičara ruske vlade, “kao i nehumani uslovi pritvora, pokazuju neprihvatljiv način tretiranja oponenata”.

Izvor u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova preneo je danas agenciji Frans pres da je italijansko ministarstvo pozvalo ruskog ambasadora u Italiji posle smrti opozicionara Alekseja Navaljnog, bez davanja drugih detalja.

Smrt Navaljnog (47) u udaljenom arktičkom zatvoru gde je služio 19-godišnju kaznu, saopštena je u petak.