“Belorusko primanje ruskog nuklearnog oružja predstavljalo bi neodgovorno povećanje napetosti i pretnju evropskoj bezbednosti. Belorusija to još može da zaustavi, to je njen izbor. EU je spremna da odgovori daljim sankcijama”, napisao je Borel na Tviteru.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u subotu najavio da će Moskva rasporediti “taktičko” nuklearno oružje na teritoriji svog saveznika Belorusije koja je uz granicu Evropske unije.

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je danas NATO.

“NATO je na oprezu i pažljivo pratimo situaciju. Nismo primetili nikakve promene u Rusiji koje bi se odnosile na nuklearno oružje”, rekla je portparolka te alijanse, Oana Lungesku (Lungescu).

EU je krajem februara produžila sankcije Belorusiji na godinu dana zbog represije koju je sprovodio režim Aleksandra Lukašenka i podrške ratu koji vodi Rusija u Ukrajini.

Predsedniku Belorusije Lukašenku i za još 194 ličnosti bliske njegovom režimu zabranjen je ulazak u EU, a njihova imovina je zamrznuta.

Belorusija je takođe predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, telekomunikacijama, energetici i saobraćaju.

Putin je raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji pravdao razmeštanjem američkog oružja u Evropi.

“To nije ništa neubičajeno. SAD to rade decenijama. Imaju dugu istoriju razmeštanja svog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika”, rekao je Putin i dodao da se dogovorio sa Belorusijom da to učini.

Predsednik Rusije rekao je da od 3. aprila počinje obuka osoblja, a do 1. jula biće završena izgradnja specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Lungesku je rekla da je Rusija kršila svoje obaveze o kontroli naoružanja, nedavno suspendujući svoje učešće u novom sporazumu START, sa SAD.

“Rusija mora da se vrati poštovanju svojih obaveza i delovanju u dobroj veri”, dodala je portparolka NATO-a.