Cilj ovog programa je da doprinese uravnoteženijem društveno- ekonomskom razvoju i društvenoj koheziji u 99 lokalnih samouprava ovih regiona.

U timu ovog programa veruju da će ova troipogodišnja razvojna inicijativa biti dinamičnija i usresređenija na održivi razvoj, čak i od svojih programskih prethodnika- EU PROGRES-a, Evropskog PROGRES-a i EU PRO-a.

Već je objavljen poziv za projekte lokalne infrastrukture za koje je Evropska unija opredelila 3,4 miliona evra, a pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava iz dva regiona (Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije) koje su uključene u realizaciju programa EU PRO Plus.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 42.000 evra do 170.000 evra, a opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu od minimum 15 odsto ukupne vrednosti projekta.

Osim toga, EU PRO Plus objavio je i javni poziv za projekte organizacija za podršku poslovanju koji treba da doprinesu konkurentnosti i održivosti poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i preduzetnica.

Evropska unija je za ovaj poziv opredelila 500.000 evra, a pravo učešća imaju regionalne razvojne agencije, biznis inkubatori, naučno-tehnološki parkovi, klasteri, poslovna udruženja, privredne komore, kao i istraživačke i visokoškolske ustanove.

Program EU PRO Plus finansira Evropska unija, uz podršku Ministarstva za evropske integracije, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji.