„Poziv sa predsednikom Putinom. Humanitarni koridori u Marijupolju i drugim gradovima pod opsadom treba da budu odmah omogućeni, posebno povodom pravoslavnog Uskrsa“, napisao je Mišel na svom Tviter nalogu.

Marijupolj, strateška luka na jugoistoku Ukrajine je takoreći ceo pod ruskom kontrolom. Ukrajinski borci se medjutim i dalje nalaze u velikom metalurškom kompleksu Azovstalj, koji je pod opsadom ruske vojske i koji se i dalje granatira.

Više humanitarnih koridora iz tog grada otkazano je u poslednjem trenutku.

Ni jedan koridor za evakuaciju civila ne može da bude organizovan danas rekla je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk, ocenjujući situaciju na putevima suviše „opasnom“.

Šarl Mišel je napisao na Tviteru da je ponovio stav EU tokom svog razgovora sa Putinom koji je održan oko 11 sati – a to je „podrška Ukrajini i njenom suverenitetu, osuda i sankcije protiv agresije Rusije“.

„Naše jedinstvo, naši principi i naše vrednosti su neotudjivi“, napisao je Mišel.

Mišelov poziv usledio je posle njegove posete Ukrajini 20. aprila kada se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Mišel je takodje od Putina zatražio da direktno razgovara sa Zelenskim, koji je to tražio, rekao je jedan evropski zvaničnik u Briselu.