Takva mogućnost će biti data i Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, odlučili su šefovi država ili vlada EU na danas završenom zasedanju u Briselu.

Vodji EU su istakli da je to sastavni deo ključnog cilja da se u Evropskoj uniji osetno smanji zavisnost od nabavski ruskog gasa i nafte, uz hitne velike investicije u razvoj drugih „zelenih izvora energije“, uključujući vodonik i vetar.

EU i SAD su danas takodje saopštile da će zajedno delati na boljem snabdevanju energentima, uključujući osetno povećanje isporuka američkog tečnog prirodnog gasa Uniji.

Evropskoj komisiji je naloženo da predloži i druge mere štednje energije i električne struje, a zemlje članice Unije će i poreskim i drugim merama, kao što su vaucčeri za domaćinstva i industriju moći da utiču na smanjenje cena trošenog gasa, nafte i električne energije.

Takodje će biti preduzete mere za znatno bolju povezanost mreža isporuka energije i električne struje medju članicama Unije, a posebno je naglašeno da do polovine leta sva skladišta gasa i nafte u Uniji moraju biti poptuno napunjena zalihama ovih energenata.