Spisak luksuznih proizvoda i robe koje su odobrile države članice EU objavljen je danas u Službenom glasniku Unije. Spisak sadrži 14 stranica i pokriva proizvode iz sektora zabave, luksuza i tehnologije u EU.

Te danas objavljene mere predstavljaju novi niz sankcija koje je EU uvela protiv Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu.

Na spisku se nalaze luksuzni artikli kao što su stari šampanjci i druga alkoholna pića, tartufi, kavijar, parfemi, kozmetički proizvodi, kožna galanterija, skupocena odeća, perle, dijamanti, elektronika, satovi, muzički instrumenti, sportska oprema, video konzole, jahte, antikviteti i umetnička dela.

„Oni koji podržavaju ratnu mašinu (predsednika Rusije Vladimira) Putina više ne bi trebalo da uživaju u svom raskošnom načinu života dok bombe padaju na nevine ljude u Ukrajini“, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

„Naš izvoz ove robe u Rusiju iznosio je 3,5 milijardi evra prošle godine. To je relativno mali udeo našeg ukupnog izvoza luksuzne robe iz EU u svet, koji iznosi oko 80 milijardi evra godišnje“, navele su razne službe Evropske komisije.