On je rekao da je zamrznuta imovina oligarha i drugih entiteta u toj vrednosti ali da je veliki deo, više od 12 milijardi evra, zamrznuto u pet članica EU, prenosi briselski EURACTIV.com.

Rejnders nije naveo o kojih pet zemalja je reč ali je istakao da očekuje da ostale članice pojačaju napore na tom planu.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner sredinom juna je vrednost ruske imovine koju je zamrzla njegova zemlja procenio na 4,48 milijardi evra.

Na kraju juna radna grupa za medjunarodne sankcije saopštila je da su njene članice, uključujući nekoliko zemalja EU, blokirale 30 milijardi evra vrednu imovinu ruskih oligarha i zvaničnika.

Radna grupa za rusku elitu, proksije i oligarhe (REPO) saopštila je i da su njene članice, uključujući SAD, Kanadu, Britaniju, Japan i druge saveznike, imobilisale 300 milijardi evra u vlasništvu ruske centralne banke.

EU je do sada usvojila šest paketa sankcija Rusiji, uključujući zabranu najvećeg dela uvoza ruske nafte.

Za ukupno 98 kompnija i 1.158 osoba, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, zamrznuta je imovina i zabranjen im je ulazak u EU.

S obzirom da će obnova Ukrajine posle rata zahtevati ogromne sume novca, EU i njene članice sve više traže način kako da za to potencijalno iskoriste zamrznutu imovinu.

Ukrajinski ministar pravde Denis Maljuška ponovo je u Pragu pozvao da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za pokrivanje nadoknade za ratnu štetu.

„Trenutno je zaštićena suverenim imunitetom ali mi shvatamo da imovina države koja je počela rat, izvršila agresiju, neće biti zaštićena suverenim imunitetom“, rekao je ukrajinski ministar.

On je dodao da Ukrajina trpi ekonomske gubitke i „da nema smisla da se svi ti gubici pokriju novcem ukrajinskih ili evropskih poreskih obveznika“.