Ocenili su da je bezbednosna situacija na severu Kosova uznemiravajuća i napeta.

“Tokom naših patrola na terenu, svedoci smo uznemiravajućeg prisustva naoružanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa, na severu Kosova. Ovo je neprihvatljivo. Svedoci smo postavljanja dodatnih barikada, koje se odmah moraju ukloniti. One su ilegalne i ometaju slobodu kretanja. Pored ovih zabrinutosti, zabrinjava i kriminal na severu Kosova. Bezbednosni vakuum koji je nastao nakon ostavke policajaca, kosovskih Srba, mogu da iskoriste kriminalne grupe. Na agencijama za sprovođenje zakona je da to spreče”, kažu iz Eleksa za prištinske medije.

Inače, u koordinaciji sa KFOR-om, EULEKS-ova formirana policijska jedinica i rezervna jedinica policije nastavljaju svoje terenske patrole na severu Kosova, uključujući pešačke patrole u ​​severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Euleks je u okviru svog mandata i kapaciteta pobornik ovakvih preventivnih mera, ali kaže da one ne mogu zameniti kosovsku policiju, koja je prvi bezbednosni odgovor.

“Sada je važno da se situacija odmah deeskalira, smiri se i uzdrži se od najprovokativnijih akcija. Ovo je pre svega u korist lokalnog stanovništva, čija su zaštita i bezbednost ugroženi zbog trenutne situacije”, naglašava Euleks.

Dodaje da on i Kfor imaju različite zadatke i mandate.

“S obzirom na nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i raspoređivanje dodatnih barikada, Misija redovno prilagođava svoju poziciju tako da odražava situaciju na terenu. Ukoliko uslovi dozvoljavaju bezbedno korišćenje alternativnih puteva, naše patrole pokušavaju da stignu do nekoliko lokacija na severu Kosova, uključujući policijske stanice. Zbog nepovoljnih vremenskih i putnih uslova to nije uvek moguće”, saopštio je Euleks.