Te poruke Sofiji i Beogradu koje se tiču korupcije podjednako su direktne, a jedina razlika je što su u Bugarskoj već proizvele veliki efekat s obzirom da je došlo do promene vlasti, navodi bugarska novinarka Antoaneta Nikolova.

Ona podseća da je više članova Kongresa SAD objavilo ovog meseca pismo u kojem kritikuju sve veću korupciju i pad slobode medija u Srbiji i pozivaju predsednika Džozefa Bajdena da ne okleva sa uvodjenjem sankcija u obliku zamrzavanja imovine odredjenim pojedincima u Srbiji.

Nikolova navodi da je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila čudna pošto je rekao da se ne plaši zamrzavanja imovine u inostranstvu jer je ne poseduje, i postavlja pitanje da li to znači da je srpski lider sebe prepoznao kao moguću metu američkih sankcija.

Na osnovu naloga koji je potpisao Bajden, Kancelarija Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala je tri državljanina Bugarske zbog korupcije i njihove mreže koje obuhvataju 64 entiteta.

„Ovaj šamar je očigledno uznemirio Vučića i njegovu vladajuću stranku. Američki senatori u pismu o Srbiji ukazuju na većinski državnu kompaniju Telekom Srbija i na privatnu televiziju Pink, koje cvetaju zahvaljujući ‘obostrano korisnom odnosu sa vladom’. Istovremeno, ‘novinari su izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve češće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija’, naveli su Reporteri bez granica u najnovijem izveštaju“, stoji u tekstu.

To deluje kao „već vidjeno“, navodi se u tekstu, pošto su uoči parlamentarnih izbora u Bugarskoj 4. aprila dva američka senatora napisala su da je „Bugarska zabeležila najniži rezultat u Evropskoj uniji i na Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparensi internešenel za 2019. i na Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica.

Borisov je izgubio vlast na tim izborima.

„Ako su pismo o odnosima SAD i Bugarske potpisala dva senatora, ono koje se tiče Srbije potpisalo je sedam senatora. Uz to, njihov stil je veoma sličan“, stoji u tekstu.

Istog dana kada su senatori objavili pismo o Srbiji, 5. novembra, američki mediji su otkrili da Srbija nije medju pozvanima na Samit za demokratiju koji organizuje Bajden, podseća Nikolova i dodaje da je Vučićeva Srbija „u društvu isključenih“, uz Tursku, Belorusiju, Rusiju i samo jednu članicu EU, Madjarsku.

Dodaje da te zemlje, „prema administraciji u Vašingtonu, ne ispunjavaju američke standarde demokratije“, kao što nije ni Bugarska, dok izbori nisu doneli promenu.