Naveo je da je tokom prethodna 24 sata Rusija topovima i minobacačima napala 30 mesta u toj oblasti.

Oblast Harkova je velikim delom pod kontrolom ukrajinskih snaga bila od septembra 2022. godine.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u petak saopštilo da je Rusija pokrenula kopnenu ofanzivu u severoistočnoj ukrajinskoj Harkovskoj oblasti i da pokušava da probije ukrajinske linije odbrane, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da se vode “žestoke borbe” u toj pograničnoj oblasti.

Ruske snage su ostvarile male, ali sistematske pomake u toj zoni na severoistoku Ukrajine iz koje su bili potisnuti pre gotovo dve godine, a ukrajinskoj vojsci nedostaje i vojnika i oružja, ali Zelenski traži od nje da zaustavi ruske ofanzivne operacije i ponovo preuzme inicijativu.

Jedan ukrajinski vojni izvor je rekao da su ruske snage napredovale jedan kilometar unutar da pokušavaju da naprave “tampon zonu” u oblasti Harkova i susednoj oblasti Sumi da bi sprečile napade na rusku teritoriju.

Ukrajinske snage su pojačale napade i unutar ruske teritorije i u ukrajinskim zonama pod kontrolom Rusije, posebno na energetsku infrastrukturu.

Danas su vlasti koje je Moskva postavila u oblasti Luganska koju je Rusija okupirala na istoku Ukrajine, javile da je troje ljudi poginulo u ukrajinskom napadu na skladište nafte raketama američke proizvodnje. Guverner te oblasti rekao je da skladište gori i da su oštećene i okolne kuće.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *