“Mi narodi i gradjani EU tražimo bezuslovan i momentani prekid svog nasilja protiv žena i muškaraca Irana. Dok god Iran ne bude slobodan naš gnev će biti veći od gneva opresora”, rekla je Abir Al-Sahlani, članica Poslaničke grupe Obnova (liberali i centristi), u video-snimku koji je u utorak objavio Evropski parlamnet.

“Dok vi žene Irana ne budete slobodne, ostaćemo uz vas” rekla je poslanica, izvadila makaze i odsekla pramen kose uz uzvik “Žene, život, sloboda!”.

Odsecanje pramenja kose jedan je od simbola aktuelnih protesta u Iranu pokrenutih posle smrti 22-ogodišnje Mahse Amini koju je zbog nepravilnog nošenja marame – ispood koje joj je virila kosa, privela iranska policija za moral.

U govoru u EP Abir Al Sahlani je optužila šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da nema hrabrosti i da nije iskoristio priiku na Generalnoj skupštini UN da stane u odbranu iranskih žena.

“Sada je dosta saopštenja za štampu dosta mrmljanja. Vreme je da se govori snažno, vreme je da se deluje”, rekla je ona.

U obraćanju na početku rasprave Žozep Borel je rekao da EU namerava da uvede restriktivne mere Iranu kao odgovor na represiju tokom demonstracija održanih posle smrti mlade Iranke.