To je odlučeno posle već jednonedeljne pometnje zbog obelodanjivanja korupcionaškog skandala koji je pogodio samo srce te evropske institucije.

Gotovo jednoglasno (541 glas, dva protiv i tri uzdržana) evroposlanici uznemireni zbog navodnog korupcionaškog delovanja koje se pre svega odnosi na grčku evroposlanicu Evu Kaili –  smenjenu potpredsednicu EP, traže da se odmah suspenduje pristup predstavnika katarskih interesa dok traje pravosudna istraga.

Odluku o suspenziji treba da potvrdi predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Mecola.

Mecola je zbog skandala danas najavila reforme za 2023. godinu: “U toku sam pripreme opsežnog paketa reformi koji će biti spreman početkom iduće godine”, rekla je Mecola danas u Briselu gde prisustvuje samitu EU.

Ona je posebno pomenula jačanje zaštite uzbunjivača i zabranu nezvaničnih grupa prijateljstva s trećim zemljama.

Izmedju ostalog je precizirala da nevladina organizacija “No Peace without justice”, za koju se veruje da je povezana sa tekućom istragom, nema više propusnice za ulazak u Evropski parlament.

Mecola je rekla da je odbila poziv Katara da prisustvuje Svetskom prvenstvu u fudbalu, zato što u vezi s tom zemljom ima stvari koje je zabrinjavaju.

Eva Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši poslanik Evropskog parlamenta, a sada predsednik nevladine organizacije Fajt impjuniti (Fight Impunity), uhapšeni su prošle sedmice u Belgiji u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara.

Evroposlanici su 13. decembra gotovo jednoglasno smenili Kailis s mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, a prethodno je izbačena iz svoje poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u EP.