Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU treba da pojača pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina posle, kako je rekla, „gnusnih zločina“ u gradu Buča kod Kijeva, gde su nađena tela ubijenih civila, sa vezanim rukama, ranama od metaka ispaljenih iz blizine i tragovima mučenja.

Fon der Lajen je kazala da bi zabranom uvoza uglja Rusija bila uskraćena za četiri milijarde evra godišnje i dodala da je EU već počela da radi na dodatnim sankcijama Rusiji, koje obuhvataju i uvoz nafte.

„Zauzimanje jasnog stava nije ključno samo za nas u Evropi, već i za ostatak sveta. Jasan stav protiv Putinovog rata. Jasan stav protiv masakra civila. I jasan stav protiv kršenja osnovnih principa svetskog poretka“, rekla je fon der Lajen.

Predlog zabrane uvoza ruskog uglja deo je novog paketa sankcija Moskvi i mora da bude usvojen jednoglasno, odnosno svih 27 zemalja EU mora da ga podrži.

Fon der Lajen nije pomenula ruski prirodni gas u kontekstu sankcija. Među 27 zemalja EU ne bi bilo lako obezbediti konsenzus o zabrani uvoza ruskog gasa, koji se koristi za proizvodnju struje i za grejanje, jer se tome protive članice zavisne od gasa poput Nemačke.

EU do sada nije bila voljna da uvodi sankcije na ruske energente strahujući da bi time gurnula evropsku ekonomiju u recesiju. Zavisnost Evrope od ruske nafte, prirodnog gasa i uglja znači da je postizanje konsenzusa težak zadatak, iako su nedavni izveštaji o ubistvima civila povećali pritisak za pooštravanje sankcija Rusiji.

SAD i Velika Britanija su obustavile uvoz ruske nafte, a pojedine zemlje EU najavile su da će smanjiti energetsku zavisnost od Rusije. Poljska je saopštila da planira da blokira uvoz uglja i nafte iz Rusije, dok je Litvanija obustavila uvoz ruskog prirodnog gasa.

Ostale mere koje je Evropska komisija predložila uključuju sankcije za više pojedinaca i četiri ključne ruske banke, među kojima je i VTB, druga po veličini u toj zemlji.

Novi paket sankcija Rusiji uključuje i zabranu ulaska ruskih i brodova kojima Moskva upravlja u luke EU, osim u slučaju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, humanitarne pomoći i energenata.

Predložena je i zabrana uvoza iz Rusije u sektorima koji pokrivaju kvantne računare, napredne poluprovodnike, osetljive mašine i transportnu opremu, čime bi Moskva bila uskraćena za deset milijardi evra godišnje.