To proizilazi iz teksta u koji je agencija Frans pres danas imala uvid, a dokument treba jednoglasno da odobre evropska dvadesetsedmorica.

Rusija je najveći svetski proizvođač neobrađenih dijamanata po obimu i smatra se da Moskva rat protiv Ukrajine finansira i tom unosnom trgovinom čiji obrt je oko pet milijardi dolara godišnje. Dijamanti dosad nisu obuhvaćeni embargom zbog opsežnih dogovora o tome kako bi taj embargo funkcionisao.

Zabrana EU bi se odnosila na prirodne i sintentičke dijamante i nakit od njih od januara 2024. godine, a od septembra iduće godine i na ruske dijamante sečene u drugim zemljama.

Belgija je odustala od svog protivljenja sankcijama, o kojima je odlučeno u grupi sedam najbogatijih liberalnih ekonomije. Ona je predlagala da se dijamanti iz Rusije identifikuju preko postojećeg sistema sertifikacije dijamanata svuda u svetu smatrajući da bi to bilo efikasnije, te se time ne bi “kažnjavala” njena industrija i posebno svetski centar u Antverpenu gde se obavi više od 80 odsto svetske trgovine sirovim dijamantima, navela je agencija AP.

Procenjuje se da samo svetsko tržište nakita od prirodnih dijamanata ove godine vredi 74 milijarde dolara.

EU takođe hoće da poboljša efikasnost sankcija uvedenih na rusku naftu i Komisija predlaže da se one prošire na tečni naftni gas (LPG), butan i propan koji se koriste za grejanje.

Evropska komisija međutim nije prihvatila zahtev Evropskog parlamenta koji je tražio da se potpuno zabrani uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) čija upotreba je mnogo rasprostranjenija u EU.

Po izveštaju koji je krajem avgusta objavila nevladina organizacija “Global vitnes”, EU je za 40 odsto povećala uvoz tečnog prirodnog gasa u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period 2021. godine, za vrednosst od oko 5,29 milijardi evra. To, kako ukazuju neke države EU, pomaže ruskoj ratnoj mašineriji. 

Ali druge evropske zemlje su uzdržanije zbog neravnoteže koje bi takva zabrana mogla da izazove na evropskom tržištu gasa čije bi cene tada znatno mogle da skoče. 

Predlog Komisije o 12. paketu sankcija protiv Rusije će sutra razmatrati članice na nivou svojih predstavnika u Briselu.