Evropska nedelja mobilnosti se ove godine organizuje u 35 gradova i opština Zapadnog Balkana, a uključuje javne institucije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i građane.

Sve aktivnosti promovišu javni prevoz, biciklizam, pešačenje i druge oblike održive mobilnosti.

Medju tim gradovima je i Kruševac, dobitnik nagrade EMW 2019 u kategoriji većih opština, a je impresionirao žiri svojim širokim rasponom aktivnosti, potkrepljenih snažnim učešćem građana i političkom podrškom lokalne vlasti, a i za ovu godinu najavili su bogat program, saopštili su organizatori.

„Grad Kruševac se uključio u obeležavanje kampanje od samog početka, prvo samo kroz obeležavanje Dana bez automobila, a od 2015. godine u punom obimu. Evropska nedelja mobilnosti je prilika da grad promoviše trajne mere za unapređenje održive urbane mobilnosti, koje su realizovane tokom godine, a ujedno i da organizuje ankete za ispitivanje stavova građana o budućim projektima. Tokom svih sedam dana manifestacije se održavaju aktivnosti za različite uzraste, a najviše pažnje i najveći broj učesnika privlače biciklističke vožnje gradskim ulicama, ali i na seoskom području. To su porodični događaji, koji privlače građane svih starosnih kategorija. Kroz organizovanje radionice za merenje buke, utiče se na podizanje svesti o nivou i uticaju buke od motornog saobraćaja“, objasnila je Jelena Nikolić, savetnica za održivu mobilnost u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave Kruševca.