Predsednica Evropske komisije Ursula fon de Lajen je danas posle sastanka s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom izjavila da “nikada ranije požari nisu zahvatili tako veliko područje”, a potom su pustošile neuobičajeno jake poplave.

Ona je dodala da će finansijska sredstva biti dostupna ubrzo, pri čemu veliki deo novca dolazi iz nepotraženih sredstava za razvojne i poljoprivredne projekte koji su bili namenjeni Grčkoj.

“Treba da upotrebimo nepotrošen kohezivni novac iz poslednjeg finansijskog perioda koji bi inače bio izgubljen”,izjavila je Fon der Lajen na sastanku u Strazburu.

Veliki deo centralne Grčke i dalje je pod vodom nedelju dana posle nezapamćene oluje u kojoj je život izgubilo najmanje 15 osoba, dok je veliki broj autoputeva i železničkih pruga zatvoren.

“Grčka je prošlog meseca prošla kroz devastirajuće prirodne katastrofe istorijskih razmera”, rekao je Micotakis.

“Požar u regionu Evros (blizu granice Grčke sa Turskom) je najveći požar u istoriji Evrope… Imali smo i najgore poplave u našoj istoriji. Ovo je verovatno jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila Evropu”, rekao je on.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *