Parlament je u rezoluciji izrazio duboko žaljenje zbog smrti hiljada radnika migranata u Kataru, uglavnom građevinskih radnika koji su gradili objekte za Mundijal, kao i zbog svih onih koji su povređeni.

Ocenjuje se i da, u cilju zaštite sportista i navijača i zaustavljanja zloupotrebe sporta za popravljanje reputacije, međunarodne sportske manifestacije ne treba da budu dodeljivane državama u kojima se krše osnovna ljudska prava i u kojima prevladava rodno nasilje.

Uz ocenu da u Fifa vlada “harajuća, sistemska i duboko ukorenjena” korupcija, poslanici Evropskog parlamenta su izrazili žaljenje što dodela organizacije svetskog kupa Kataru, 2010. godine, nije bila transparentna i nije izvršena procena mogućih štetnih posledica.

Naglašava se je Fifa ozbiljno narušila ugled i integritet svetskog fudbala, saopštio je Evropski parlament.

Evropski parlament je u rezoluciji pozvao članice EU, posebno one sa velikim nacionalnim fudbalskim ligama, poput Nemačke, Francuske, Italije i Španije, da izvrše pritisak na evropsku fudbalsku federaciju Uefa i na Fifa da se Fifa korenito reformiše.

“To bi uključivalo uvođenje demokratskih i transparentnih procedura prilikom dodele organizacije svetskih prvenstava, i strogu primenu kriterijuma ljudskih prava i održivosti na zemlje domaćine”, piše u rezoluciji.

Partlament je ocenio i da sve žrtve, strani radnici treba da budu obeštećeni, i da katarske vlasti moraju da sprovedu punu istragu smrti radnika migranata i obeštete njihove porodice ukoliko su stradali zbog uslova rada.

Fifa, kako se navodi, takođe treba da doprinese sveobuhvatnom programu unapređenja položaja porodica radnika, kao kompenzaciju za uslove kojima su bili podvrgnuti.

U rezoluciji se podseća da u Kataru nešto više od dva miliona stranih radnika čini oko 94 odsto radne snage i odaje priznanje njihovom važnom doprinosu katarskoj privredi i organizaciji Mundijala 2022.

U rezoluciji se izražava žaljenje i zbog položaja LGBT zajednice u Kataru, čiji pripadnici po domaćem zakonu u svakom trenutku mogu da budu pritvoreni i do šest meseci bez ikakve optužnice ili suđenja.

Vlasti Katara se pozivaju i da preduzmu mere za uspostavljanje jednakosti polova, između ostalog i da pojačaju prisustvo žena na formalnom tržištu rada.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *