Novosadski EXIT festival, koji će 20 godina postojanja obeležiti na Petrovaradinskoj tvrdjavi od 8. do 11. jula, najavio je ekološku akciju u okviru koje će posetioci koji skupe odredjen broj plastičnih čaša, flašica ili limenki, dobiti razne poklone ili besplatno pivo.

“Tokom sva četiri dana festivala, posetioci koji skupe sedam ili 15 plastičnih čaša, limenki ili PET flašica, dobiće zanimljive poklone ili besplatno Heineken pivo, kao nagradu za brigu o životnoj sredini i promociju reciklaže. Za ovu priliku biće postavljene dve reciklažne stanice – izmedju glavne bine i Dens arene, kao i u ‘State of Exit’ zoni”, navodi se u današnjem saopštenju.

Kako su objasnili, ta akcija u kojoj posetioci doprinose procesu reciklaže se “po prvi put organizuje na velikom festivalu kod nas”, a po ugledu na praksu koja postoji na velikim i društveno odgovornim festivalima u Evropi.

Na EXIT ove godine stižu i pobednici “HEMI Music Awards”, programa koji sufinansira Kreativna Evropa za talentovane umetnike koji žele da razviju medjunarodnu karijeru.

“Na ovogodišnjem EXIT festivalu publika će na Fusion bini imati priliku da gleda nastupe pobednika ovogodišnjih HEMI muzičkih nagrada – grčkog alternativnog rok sastava Deaf Radio (10. jula) i slovenačke disko-pank grupe Koala Voice (11. jula), kao i polufinalista HEMI konkursa – srpskog benda Dogs in Kavala (9. jula), koji se ubrzano kreću putem medjunarodne slave”, naveli su iz organizacije festivala.