Sudija Donald Moloj (Donald Molloy) blokirao je deo zakona koji su u vreme pandemije korona virusa doneli republikanci zbog, kako su obrazložili, potrebe da se poslodavci – uključujući mnoge medicinske ustanove, spreče u diskriminisanju radnika po osnovu toga da li su vakcinisani na zarazne bolesti, uključujući kovid-19.

“Javni interes u pružanju zaštite generalnoj populaciji u zdravstvenim ustanovama, od bolesti čije se širenje sprečava vakcinacijom, korišćenjem bezbednih i efikasnih vakcina nije prevagnut poteškoćama koje se iskuse kako bi se taj interes ostvario”, zaključio je Moloj u presudi donetoj 9. decembra, preneo je Asošiejted pres (AP).

Kongres države Montana je septembra 2021. godine prvi u Sjedinjenim Američkim Državama doneo sporne zakonske odbredbe, pod pritiskom dela stanovništva, privrede i republikanskih poslanika koji su se protivili antipandemijskim merama.

Dok je virus kovid-19 ubio u SAD više od milion ljudi, u Montani je bilo samo 3.600 žrtava, kažu zvaničnici ove savezne države.

Spornim odredbama bilo je zabranjeno uskratiti osobi robu, uslugu ili zaposlenje na osnovu toga da li je vakcinisana ili nije. Sa druge strane, one nisu dirale u obaveznost vakcinacije po školama i ustanovama za pružanje dnevne nege. Takođe nisu eliminisale pravo na versko ili medicinsko izuzeće.

Republikanski poslanici koji su podržali ukinuti propis rekli su da je on potreban kao odgovor na pretnje poslodavaca da će otpuštati radnike koji neće da se vakcinišu.

Pre no što je potpisao zakon, republikanski guverner Montane Greg Džajanforte (Greg Gianforte) zatražio je od poslanika da izmene zakon tako da se od radnika u ustanovama za dugoročnu zdravstvenu negu ipak zahteva vakcinacija – ako bi zbog odbijanja vakcinacije ustanova mogla biti lišena finansiranja na osnovu jedne federalne direktive.

Tu direktivu nedavno su osporili državni tužioci 22 savezne države, uključujući Montanu.

Lekarska asocijacija Montane, klinike i pacijenti čiji je imuni sistem ugrožen tužili su u septembru 2021. državu Montana, a kasnije su im se pridružile i medicinske sestre Montane.

U njihovoj tužbi, čiju je argumentaciju sudija Moloj prihvatio, drugačiji tretman klinika i bolnica u odnosu na ustanove za dugoročnu zdravstvenu negu nema nikakvog smisla u kontekstu zakona za koji je država Montana rekla da mu je cilj – sprečavanje diskriminacije i zaštita informacija iz oblasti privatne zdravstvene zaštite.

Podnosioci tužbe su naveli da u nekim slučajevima isti ljudi istog dana mogu raditi u sva tri tipa zdravstvenih ustanova, i uspešno su dokazali da se spornim zakonom krši federalni zakon o zaštiti invalida, s obzirom da bi pacijenti sa kompromitovanim imunim sistemom bili ranjivi u zdravstvenim ustanovama čiji zaposleni nisu vakcinisani, naveo je sudija Moloj u presudi.

Sudija je utvrdio da je sporni propis u suprotnosti sa propisima kojim se u zdravstenim ustanovama zahteva radno okruženje koje je bezbedno od poznatih opasnosti, i da su podnosioci tužbe dokazali da se bolesti čija se širenje sprečava vakcinaciju konstituišu poznate opasnosti u okruženju zdravstvenih ustanova.