Lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” optužila je danas Republičku izbornu komisiju (RIK) da je odbacivanjem njihovog prigovora na regularnost ponovljenih izbora na tri biračka mesta u Tutinu dokazala da i “ona ima zasluge za izbornu krađu koja se dogodila u ovoj opštini”.

Nosilac liste Jahja Fehratović je na konferenciji za novinare rekao da “RIK nije dorasla ovom zadatku što se zaključuje na osnovu odbacivanja njihovog prigovora”.

“RIK kao jedna ozbiljna institucija koja treba da vodi računa o izbornoj volji građana je ovim dokazala da ima zasluge za izbornu krađu”, rekao je Fehratović.

On je ponovio da je tokom poslednjeg izbornog procesa bilo organizovane krađe na tri biračka mesta u Tutinu, “zašta postoje i dokazi koji će morati ozbiljno da se razmotre”.

“Iskoristićemo sve mehanizme da dođemo do pravde, kako bi se stalo na put političkom kriminalu i izbornoj krađi, jer postoje video snimci kao neoborivi dokazi za naše tvrdnje”, rekao je Fehratović.

On je ponovio stav da je “ovaj politički kriminal organizovala lista ‘Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin’, odnosno njeni predstavnici u Tutinu, kao i pojedinci iz RIK-a, na čelu sa zamenikom predsednika Ivanom Šebekom”.

”Naš prvi korak je podnošenje krivičnih prijava protiv svih aktera ovog političkog kriminala. Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, danas  su podnete prijave protiv RIK-a, radnog tela i biračkih odbora u Tutinu”, rekao je Fehratović.

On je istakao da je teško očekivati da do bošnjačkog jedinstva dođe sa ljudima koji su kako je rekao “svoje mandate osvojili na krađama i lopovluku”.

Podsećamo da je lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” zatražila od RIK da poništi ponavljanje izbora u Dubovu, Koniču i Ribariću, jer je došlo do “krađe glasova uz podršku lokalne samouprave Tutina i RIK”.

Nakon ponovljenih izbora u Tutinu lista “Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” osvojila je 19 mandata dok je listi “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” pripalo 16 mandata.

E.Đulović