Jedan od organizatora, gitarista i pevač “Sigme” Tigrin Kačar rekao je radiju Sto plus da je suština da se muzičari ovog kraja “okupe u čast kolega koji više nisu sa nama, a kao podrška mladim muzičarima i bendovima”.

Pored “Sigme”, kojoj će pomagati “prijatelji” Rifat Rifatović i Vlade Profilović (Gospođo, bate!), na festivalu će nastupiti i “De sad?” i “Hrabri i nerealni” (Vesko tribute band) iz Raške, džezer Pera Rakić iz Kosovske Mitrovice i Novopazarac Adem Mehmedović.

Tigrin Kačar

“Žao mi je što mi iz Novog Pazara nemamo rok bend, imamo Mehmedovića koji je pravi predstavnik mladih muzičara ovog grada. Nadam se da će se mladi priključiti ovoj misiji, da će ih sledeće godine biti. Ovo im je poziv da se angažuju, da se aktiviraju i da prave autorsku muziku, kao što rade svi koji će nastupiti u sredu. Mi smo tu da im pomognemo”, poručio je Kačar.

On je dodao da je “vrlo interesantno”, a za njega “šokantno” da u Novom Pazaru nema ili ima vrlo malo rok bendova, ali da veruje da će se to promeniti.

“To su valjda prirodni procesi, široka je lepeza interesovanja mladih, bitno je da ima dešavanja u Novom Pazaru. Imamo uspeha u klasičnoj muzici. Ranije smo imali izvanredan hor, a u Domu omladine su svakog meseca nastupali najpopularniji bendovi Jugoslavije, Bijelo dugme, Smak, Bajaga, Riblja čorba. Prekinula se takva praksa, ali se polako aktivira”, rekao je Kačar.

On veruje da će “Dan zauvek”, koji se prethodnih devet godina održavao u Raški, biti uvršten u redovan kalendar muzičkih dešavanja u Novom Pazaru.

Festival počinje u sredu, 23. avgusta, od 20 časova, u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra, pod pokroviteljstvom te ustanove kulture i Grada Novog Pazara.