Oni su nezadovoljni jer je kalendar takmičenja “sada prezasićen, do te mere da nacionalne lige nisu u stanju da pravilno organizuju takmičenja”, a igrači su gurnuti “preko svojih granica sa značajnim rizicima od povreda i uticajima na njihovo blagostanje”, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sledeće sezone će sva tri evropska klupska takmičenja biti proširena na po 36 klubova. Liga šampiona i Liga Evropa će u prvoj fazi takmičenja imati po osam utakmica, u poređenju sa dosadašnjih po šest. Moguće je da će klub morati da odigra 17 utakmica da bi osvojio neko od tih takmičenja.

Mančester siti i Čelsi su među 12 evropskih klubova na proširenom Svetskom klupskom prvenstvu, koji će se narednog juna i jula održati u SAD.

U pismu poslatom predsedniku Fifa Đaniju Infantinu i generalnom sekretaru Matijasu Grafstormu, u koje je BBC imao uvid, Fifpro i Udruženje svetskih liga naveli su da bi ako Fifa proširi svoja takmičenja, trebalo da promeni druga.

Dodaje se da je nametanje tereta prilgođavanja nacionalnih liga i igrača suštinski uvredljivo i da ugrožava lige i utiče na dobrobit igrača.

BBC je naveo da Fifa veruje da je uzela u obzir dobrobit igrača kada je pravila kalendar takmičenja.

Svetska kuća fudbala tvrdi da bi u zemlji čija liga broji 18 klubova i jedno kup takmičenje, kao Nemačka, Svetsko klupsko prvenstvo i Interkontinentalni kup uticali samo na 2,3 odsto utakmica odigranih na klupskom nivou tokom sezone.

Fifa je navela da su uticajni klubovi u decembru podržali planove vezane za Svetsko klupsko prvenstvo.

Fifpro i Udruženje svetskih liga naveli su u pismu da će, ako Fifa odbije da se formalno posveti rešenju problema, na sastanku Saveta 17. maja u Bangkoku članovi biti obavešteni o dostupnim opcijama.

“Te opcije uključuju i pravni postupak protiv Fife”, navodi se u pismu.

Na Savetu Fife na Tajlandu učestvovaće svih 211 članica.

Brojni evropski klubovi, među kojima i engleski organizuju predsezonske i i turneje po završetku lige po SAD i Australiji, što će znatno povećati broj utakmica.

Prošle sezone fudbaler Mančester junajteda i reprezentativac Portugala odigrao je 70 utakmica u svim takmičenjima, uključujući i niz od 20 uzastopnih utakmica, a igrač Mančester sitija Španac Rodri igrao je u 10 različitih takmičenja.