„Kada vidimo te scene svakome padne na pamet da li treba da već nekako intervenišemo tamo, ali moramo da shvatimo šta bi značio takav korak. To je treći svetski rat. Niko to realno ne razmatra, ali moramo o tome da razmišljamo“, kazao je premijer Fijala za češku privatnu tv CNN Prima.

Češki premijer kazao je da bi i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom kako je to više puta tražio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski značilo borbu, ući u rat sa Rusijom.

„NATO je odbrambeni savez i ta dalja dimenzija svetskog rata mora neizmerno odgovorno da se promisli. Rezultat jeste – pomažimo Ukrajini koliko god je mogucé, uključujući i vojnu pomoć ali direktno ući u taj sukob to bi bilo neizmerno kockanje“, kazao je Fijala.

Premijer je poručio da zahvaljujući članstvu u NATO Češkoj s vojnog gledišta ne preti ništa ali to ne znači da na neki način nije već u ratu sa Rusijom.

„Vladimir Putin vodi rat ne samo protiv Ukrajine već i protiv Evrope, protiv celog civilizovanog sveta. Nismo uopšte mogli da zamislimo način na koji će voditi rat. Sa nama vodi ekonomski, dezinformacijski ili hibridni rat. To moramo da imamo na umu a posledice već osećamo“, rekao je Fijala.

Češki premijer poručio je Česima da su sadašnje visoke cene energenata i goriva „Putinove cene“, a takodje da je Češka u stanju da u slučaju da Rusija prekine isporuke gasa izadje na kraj s tim cele ove godine.

„Evropska unija kao celina mora da traži zamenu za ruski gas. Postoji velika volja da se tokom nekoliko godina oslobodi zavisnosti od Rusije“, rekao je Fijala.