“Evropa je danas suočena sa teškoćama. Najteži problem je da je pogodjena agresivnim ratom. Rusija nastavlja svoju nepravednu agresiju na Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin nije spreman na pregovore i njegov cilj je da osvoji susednu zemlju”, kazao je Fijala otvarajući samit na kojem su lideri svih evropskih zemalja osim Rusije i Belorusije.

Fijala je ponovio da Ukrajina i Zapad odbijaju kao nelegalnu ankesiju četiri ukrajinske oblasti od Rusije.

“Proglasiti glasanje na okupiranim teritorijama bilo je nečasno i lukavo i medjunarodna zajednica to ne može da uzima ozbiljno. Shvatamo da je teško suprotstavljati se zlu, ali takodje shvatamo da istina pobedjuje. Možda će to trajati neko vreme, ali svi u srcima znamo da će Ukrajina pobediti jer je istina na njenoj strani”, rekao je Fijala.

Češki premijer je naveo da je Ukrajini nužna nesmanjena pomoć Evrope.

“Evropa mora da se pridržava vrednosti koje je ujedinjuju: vrednosti ljudskih prava, poštovanja i vladavine prava”, kazao je Fijala.

Naveo je da je češko predsedavanje EU suočeno “sa ogromnim izazovima i krizama kroz koje prolazi Evropa” i koje će biti tema prvih razgovora Evropske političke zajednice, bilo da su to mir i bezbednost, energetika, životna sredina ili privreda.

“Nije cilj da dodjemo do nekakvih pisanih zaključaka. Cilj je da diskutujemo i stvorimo nekakvu okvirnu slogu oko daljeg postupanja evropskih zemalja u tim oblastima”, rekao je Fijala.

Program samita ostavlja veliki prostor za bilateralne sastanke posle dva okrugla stola, prvog na temu mira i bezbednosti, i drugog o pitanjima privrede, energije i klime na kojem učestvuje i predsedik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavljeno je da će Vučić imati niz bilateralnih susreta, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom šolcom, španskim premijerom Pedrom Sančezom. Sastanak sa Vučićem najavio je i predsednik Češke Miloš Zeman koji će se sastati još jedino sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom.