Kompanija Filip Moris počinje u Srbiji distribuciju proizvoda kompanije KT&G, lil SOLID 2.0 koji ne sagoreva već zagreva duvan, saopšteno je danas.
Ta saradnja Filip Morisa i KT&G-a, vodećeg južnokorejskog proizvodjača duvanskih i nikotinskih proizvoda, rezultat je ugovora potpisanog izmedju dve kompanije u januaru 2020.Uredjaj lil SOLID 2.0 korisniku omogućava tri uzastopne konzumacije, kao i upotrebu 25 patrona bez dodatnog punjenja baterije.
Taj uredjaj, namenjen punoletnim pušačima koji ne žele da se odreknu cigareta, uz IQOS sada je deo portfolija sistema za zagrevanje duvana kompanije Filip Moris u Srbiji.
Lil SOLID 2.0 distribuiraće se istim kanalima kao i IQOS, najprodavaniji uredjaj za zagrevanje duvana u svetu.
“Ambicija kompanije Filip Moris je da svim pušačima, koji bi u protivnom nastavili da koriste cigarete, ponudimo bolje alternative i na taj način pozitivno utičemo na njihovo i javno zdravlje uopšte. Uvodjenje ovog uređaja kompanije KT&G na domaće tržište predstavlja dodatni korak ka ostvarenju tog cilja, jer punoletnim pušačima pruža veći izbor kada su u pitanju tehnologija, ali i cena”, rekao je generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević.
Uredjaj lil SOLID je pre komercijalizacije prošao sva neophodna ispitivanja kako bi zadovoljio regulatorne i opšte uslove bezbednosti tržišta na kojima će se pojaviti, kao i visoke naučne standarde koje Filip Moris zagovara, a koji podrazumevaju da upotrebom ovog uredjaja ne dolazi do sagorevanja duvana, te da se, u poredjenju sa cigaretama, emisija štetnih materija značajno smanjuje.
Od lansiranja 2014. godine do danas, više od 19 miliona pušača je počelo da koristi IQOS, a 14 miliona njih je zauvek ostavilo cigarete, podaci su Filip Morisa.
Američka agencija za hranu i lekove je u julu 2020. svrstala je IQOS u proizvode “modifikovanog rizika”, pojašnjavajući da naučne studije pokazuju da potpuni prelazak sa cigareta na IQOS sistem “smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama”, te da je njegova upotreba u skladu sa principima javnog zdravlja.