Resa (58), sada je na uslovnoj slobodi dok čeka presudu u žalbenom postupku pošto je prošle godine osudjena za klevetu, zbog čega je od tri suda morala da traži dozvolu da otputuje da primi nagradu.

Fiskalni apelacioni sud je u odluci objavljenoj juče naveo da suosnivačica informativnog sajta Rapler (Rappler) može da otputuje u Norvešku od 8. do 13. decembra.

Novinarka koja ne štedi kritike filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, i ruski novinar Dmitri Muratov dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za borbu za “očuvanje slobode izražavanja”.

Resa je izveštavala o nasilju koje je pratilo kampanju filipinskog predsednika Dutertea protiv droge, u kojoj je prema organizacijama za odbranu ljudskih prava ubijeno desetine hiljada ljudi.

Filipinski apelacioni sud zadužen za slučaj klevete prošle nedelje je odobrio da ona putuje, odbacivši sumnje advokata vlade da postoji rizik od njenog bekstva.

Resa je takodje dobila dozvolu od regionalnog suda zaduženog za neki drugi slučaj, rekao je jedan od njenih advokata.

Protiv nje se vodi ukupno sedam sudskih postupaka, medju kojima i slučaj za klevetu gde može da dobije kaznu do sedam godina zatvora.