Ovo je ujedno bilo i njegovo prvo prikazivanje u Srbiji, a osim velikog broja građana premijeri su prisustvovale i predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“.

Zbog pogibije četvorice mladića iz Novog Pazara u saobraćajnoj nesreći u nedelju veče i jučerašnjeg Dana žalosti, izostala je najavljena svečanost, a rediteljka i neki od glumaca su se publici obratili video linkom.

Rediteljka Jasmina Žbanić rekla je da je ovaj film posvećen ženama i majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći, muškarcima koji su ubijeni.

„Ubijeno je njih 8.372, zbog svog imena. Danas u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je govoriti o genocidu, da se nikome nikada ne bi ponovio“, rekla je Žbanić.

Fazila Efendić iz udruženja „Majke Srebrenice“ je u obraćanju sa pozornice zahvalila na pozivu da prisustvuju premijeri filma u Novom Pazaru.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da projekcije filma imaju i humanitarni karakter i da će sva sredstva od prodatih ulaznica biti donirana udruženju „Majke Srebrenice“.

“Samo ove večeras tri prisutne žene su izgubile ukupno 11 članova porodice. Postoji li onda razlog da ovaj film ne bude emitovan širom sveta, genecid mora biti prikazan svuda, jer se on desio”, rekao je Memić.

Ovaj film govori o genocidu u Srebrenici, a nagrađen je sa tri evropska Oskara – za najbolji film u 2021. godini, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju, a novosadska glumica Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu, proglašena je najboljom glumicom.

U Kulturnom centru u Novom Pazaru su najavili da će film na repertoaru biti i narednih dana, sve dok bude interesovanja publike.