“Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta. U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi”, navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je na incijativu dekana pozvana policija čiji su službenici legitimisali sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i obavestili rukovodstvo ustanove da policija ne može da reaguje i da blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.

“Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju. Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela”, stoji u saopštenju.

U Novom Sadu u podne je počela blokada Filozofskog fakulteta koju su najavili studenti koje predevode student prorektor Damjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak.

Novinar i profesor Dinko Gruhonjić nekoliko nedelja je na udaru pojednih medija i više puta su mu upućene pretnje smrću zbog montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.