Finski Nacionalni istražni biro (NBI) je saopštio da prikuplja dokaze na mestu curenja gasa, koje je otkriveno u nedelju, u ekonomskoj zoni Finske.

Ne samo što je oštećen gasovod “Baltikkonektor” koji povezuje dva NATO saveznika, već je oštećen i prateći telekomunikacioni kabl.

Istragom se želi utvrditi da li je “Baltikkonektor” oštećen namerno, a ako jeste, ko je to učinio.

Finske vlasti su isključile mogućnost da je uzrok tehnološke prirode, rekavši da je šteta nastala zbog “aktivnosti spolja”.

Napominjući da je istraga još u ranoj fazi, NBI je saopštio da su otkriveni tragovi na morskom dnu blizu mesta curenja gasa.

Analitičari nagađaju mogući uzrok – od udara brodskog sidra u cevovod, do eksplozije, a istražitelji su danas rekli novinarima da je eksplozija malo verovatna.

“Izgleda da je šteta naneta mehaničkom silom, a ne eksplozijom”, rekao je glavni inspektor NBI Risto Lohi, prenosi finski javni RTV-servis ILE.

Gasovod “Baltikkonektor” d 77 kilometara i prolazi po dnu Finskog zaliva od finskog grada Inkoo do estonske luke Paldiski. Dvosmeran je, pa smer transporta prirodnog gasa zavisi od potražnje i ponude.

Cevovod od 300 miliona evra većim delom je finansirala Evropska unija, a u pogonu je od početka 2020. godine.