„To što Rusija radi je prekretnica za celu evropsku porodicu i za ceo svet. Vidimo kako se stari sistem uništava i da nema vraćanja nazad na stare odnose“, rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

„Poverenje je izgubljeno za generacije“, dodala je ona.

Marin je takodje razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimiro Zelenskim i posetila je Buču i Irpin, gradove blizu Kijeva koje je ruska vojska okupirala pa napustila, i koji su postali simboli za masakre civila pripisane ruskim trupama.

„Sada znamo za šta je Rusija u stanju u svojim agresivnim akcijama. Sada vidimo kakve zločine izaziva imperijalizam. I vidimo da ni jedan zločin ne treba da ostane nekažnjen“, rekla je ona.

„Važno je da Evropska unija bude jedinstvena, smela i odlučna naspram ruske invazije“, rekla jepremijerka, navodi se u saopštenju finske vlade. Ona je dodala da je važno preduzeti konkretne mere za pomoć Ukrajini da postane član EU.

Švedska i Finska su ocenile da je potrebno da se zaštite u okviru NATO naspram Rusije spremne da vojno napadne jednog od svojih suseda. Te dve zemlje su tako okrenule stranu decenijama neutralnosti i zatim vojnog nesvrstavanja.