Fintel energija i njena partnerska kompanija MK grupa donose veliku inovaciju u Srbiju i region, kojom će potvrditi svoju lidersku poziciju kako u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, tako i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, saopšteno je danas.

U pitanju je projekat „Agrosolar Kula“, prvi agroenergetski projekat u Srbiji i na Balkanu, i ujedno najveći u Evropi. Vrednost investicije je 340 miliona evra, a biće realizovana na teritoriji opštine Kula.

Agroenergetika podrazumeva tehnološko rešenje koje omogućava jednovremenu proizvodnju poljoprivrednih useva i energije iz sunčeve svetlosti na istoj površini. Inovativna primena solarnih panela u kombinaciji sa vegetacijom pravi takvu mikroklimu koja, sa jedne strane, podiže produktivnost poljoprviredne proizvodnje, a sa druge efikasnost proizvodnje energije.

Dobra strana tog rešenja je i smanjena emisija ugljenika i potrošnja vode za navodnjavanje. Pri tome, MK grupa se odlučila za organsku poljoprivredu na zemljištu gde će projekat biti implementiran, tako da neće biti korišćeni pesticidi, herbicidi, niti veštačka djubriva.

„Pametna poljoprivreda i zelena energija su odavno u fokusu, a projekat ‘Agrosolar’ se bazira upravo na njihovoj sinergiji. Ovim sistemom postiže se i optimizacija upotrebe zemljišta i njegova maksimalna iskorišćenost, i to uz pozitivan uticaj na životnu sredinu. Zato je ova pionirska investicija Fintel energije i MK grupe od velikog značaja za održivi razvoj poljoprivrede i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Očekujemo da će generisati snažnu dodatnu vrednost za oba sektora“, izjavio je generalni direktor Fintel energije Ticijano Djovaneti (Tiziano Giovannetti).

Početak projekta Agrosolar Kula planiran je za april 2022. godine, a realizacija će trajati nešto više od godinu dana. U inicijalnoj fazi obuhvatiće 700 hektara zemljišta u Kuli, podeljenih na sedam zona za različite organske useve čija će proizvodnja biti moguća čak 11 meseci u godini.

Na približno trećini ukupne površine biće postavljeni solarni paneli u pravilnim redovima i medjusobnim razmakom za obavljanje predvidjenih poljoprivrednih radova. Godišnja planirana proizvodnja zelene energije je oko 832 gigavat sati, što zadovoljava potrebe oko 200 hiljada domaćinstava.