Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Nišu da će Srbija dobiti 160 miliona evra direktne budžetske pomoći kako bi se izborila sa energetskom krizom.

“Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene društvene grupe, kao i mala i srednja preduzeća”, rekla je Fon der Lajen prilikom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je navela da gradnja ovog interkonektora pokazuje povezanost i sjajnu sardanju Srbije i EU.

Kako je istakla, ovaj projekat će otvoriti gasno tržište Srbije za različite izvore i unaprediti energetsku bezbednost zemlje.

“Potrebno je da se diverzifikuju izvori gasnog snabdevanja u Evropi, jer prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Divresifikacija, zarad više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti”, rekla je predsednica Evropske komisije.

Ona je podsetila da je Srbija već u energetskoj uniji sa EU, čime podrazumeva da sve što EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan.

Istakla je da je EU proteklih meseci dosta radila na suzbijanju energetske krize, navodeći da se uspelo u nameri da se kompenzuje 100 miliona kubnih metara gasa, koje je Unija dobijala iz Rusije, devirsifikacijom kroz druge izvore.

“Pozivamo i Srbiju da nam se priključi u zajedničkoj nabavci gasa zato što želimo da iskoristimo našu tržišnu snagu i postignemo bolju cenu na globalnom tržištu gasa”, kazala je Von der Lajen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na novčanoj pomoći EU, kao i na pomoći pri izgradnji gasnog interkonektora, čiji završetak očekuje do kraja naredne godine.

“Kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala”, rekao je Vučić.

On je naveo da će osim Niša, gasovod obuhvatiti tri merno-regulacione stanice za gas u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci, koji će na ovaj način dobiti pristup gasnom snabdevanju za grejanje i industrijsku proizvodnju.

Vučić očekije da će dopremanje gasa u te industrijske zone značiti ogromnu šansu za dolazak novih investitora u ovaj deo zemlje.

On je naveo i da je zamolio za pomoć EU i za projekat izgradnje gasovoda koji bi povezao Srbiju sa Severnom Makedonijom.

Važno je, kako je istakao, da se razmišlja i o gasnom povezivanju i sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske stratovala početkom ove godine na delu od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, dok je ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke, odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona evra besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona evra iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od Srbijagasa.

Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Gasni interkonektor Srbija – Bugarska jedna je od alternativa Srbije za ruski gas.

Predsednica Evropske komisije nalazi se u poseti regionu da bi, kako je najavljeno, sa liderima razgovarala o podršci Evropske unije u prevazilaženju energetske krize.

Ona je bila u Skoplju, Tirani, Prištini i Sarajevu, a sutra će boraviti u Podgorici.

Predsednica EK: Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU, sa Vučićem večeras o dijalogu

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen izjavila je danas da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU, ali da mora da preduzme vrlo važne korake u budućnosti i najavila da će večeras u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

“Evropska unija jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije. Zahvaljujući dobrom napretku koji je Srbija ranije postigla, Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU i želimo da sada preuzmete dalje veoma važne korake ka EU, znamo teme, razgovaraćemo o njima kasnije bilateralno”, izjavila je ona nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Nju je na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” dočekao predsednik Vučić.

Pozdravila je najavu da će vizna politika Srbije biti uskladjena sa politikom EU do kraja godine.

Najavila je da će večeras sa njim na bilateralnom sastanku u Beogradu razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

“Večeras ćemo imati bilateralan sastanak, razgovaraćemo o mnogim temama, ali želim da izrazim jaku želju da postignemo napredak u dijalogu Srbije i Kosova. Neophodno je da imate dve strane, ali iz iskustva znate da jedino kroz dijalog mogu da se reše svi konflikata i da se ide napred na način koji je prihvatljiv svima”, rekla je ona.

Pozdravila je reforme u Srbiji, ali ponovo pozvala da se uskladi spoljno-bezbednosna politika sa EU.

Fon der Lajen uverena da je ‘vrlo uskoro’ moguće rešenje spora oko tablica na Kosovu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas uverenje da će “vrlo uskoro” biti pronadjeno rešenje u sporu oko preregistracije automobilskih tablica na Kosovu.

U ponedeljak, 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

“Evropska unija i njeni pratneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja o registarskim tablicama i ja sam duboko uverena da postoji rešenje, imamo dobru volju na obe strane”, rekla je ona nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Dodala je medjutim, da je za konkretno rešenje potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obe strane.

“Teški su razgovori, nadamo se da ćemo imati vrlo uskoro konkretno rešenje ono što nam je potrebno je konstruktivnost i fleksibilnost obe strane, zato je važno da obe strane pristupe ovoj temi na način na koji ćemo zajedno pronaći rešenje”, izjavila je.

Vučić: Srbija je na evropskom putu 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izrazio uverenje da će Srbija “snažnije” ići na evropskom putu, te da će nastaviti da čuva dobre odnose s Kinom i svoj stav oko sukoba u Ukrajini.

On je, u mestu Jelašnica, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednica Evropske komisije Ursulom fon der Lajen kazao da se Srbija nalazi na evropskom putu, te da nije “ni za 0.1 odsto” odgovorna za probleme u dijalogu s Prištinom.

“Verujem da će u narednom periodu snažnije ići na tom evropskom putu”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Beograd nema problema da kineskim prijateljima kaže da je Srbija na evropskom putu.

“Nastavaljamo svoj evropski put a gledaćemo da čuvamo tradiconalne dobre odnose s Kinom i svoj principjelni stav oko sukoba u Ukrajini”, rekao je on.

Naglasio je da Srbija i sada poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da se to, kako je kazao , nikada nije dovodilo u pitanje.

“Samo se pitam zašto nije poštovan teritorjani integrite Srbije (po pitanju Kosova i Metohije)”, kazao je Vučić.

Napomenuo je da je Beogradu “razumeo poruku” EU.

“U svakom slučaju razumeli smo poruku, usaglašavamo se sa viznom poltikom (EU), a probaćemo i po ostalim pitanjima… da vidimo kako možemo što brže da napredujemo ka EU”, rekao je on

Vučić sa predsednicom Evropske komisije: Da očuvamo mir i stabilnost u regionu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se zvanični Beograd, i po pitanju razgovora sa Prištinom, uraditi sve što može da sačuva mir i stabilnost.

On je, u mestu Jelašnica, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednica Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen kazao da će i večeras u Beogradu s njom razgovarati i na tu temu.

“Najmanje nam je stalo do bilo kakvih ekskalacija, problema i trenzija i nadam se da ću sa Vama moći da pronadjemo neki put da bi mir i stabilnost u celom regionu mogli da sačuvamo”, rekao je on.

Fon der Lajen je danas započela zvaničnu posetu Srbiji a na niškom aerdormu ju je dočekao Vučić.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

Predsednica Evropske komisije doputovala u posetu Srbiji

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen počela je danas jednodnevnu posetu Srbiji obilaskom radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u mestu Jelašnica.

Na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” Fon der Lajen je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fon der Lajen će potom u Beogradu odvojeno razgovarati sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Na početku zapadnobalkanske turneje u sredu, Fon der Lajen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi pomogla tom regionu u suočavanju sa energetskom krizom.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

U Beograd je doputovala iz Sarajeva, a juče je posetila i Tiranu. Zapadnobalkansku turneju završava sutra u Podgorici.