Poslanica Zelenih u EP povodom navoda da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva Raša tudej (Russia Today – RT), pozvala je Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da jasno kažu na kojoj su strani, navodeći da Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu.

„Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvodjenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije“, rekla je Fon Kramon.

Portal Nova.rs preneo je u četvrtak da će ruska državna televizija Raša tudej kojoj je zabranjeno emitovanje u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu, otvoriti predstavništvo u Srbiji.

EP je 6. jula usvojio rezoluciju kojom su vlasti u Beogradu izmedju ostalog pozvane da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere da se spreče Raša tudej i Sputnjik Srbija da šire lažne vesti i dezinformacije.

Poslanica EP se u izjavi za portal osvrnula i na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije u Srbiji i navela da od predstojeće odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nacionalnim frekvencijama, umesto otvaranja RT-a očekuju „da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija pre nego što im se dodele nove“.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.