Fon Kramon, predstavnica Zelenih, i Rojten, iz grupe Socijalisti i demokrate, naveli su u zajedničkom saopštenju da je “učešće svih relevantnih aktera u političkom životu i institucijama na severu Kosova od ključne važnosti za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije” i pozvali Srpsku listu da promeni odluku.

“Član sedam Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara 2023. godine, obavezuje obe strane da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu. Odbijanje učešća na lokalnim izborima, neophodnim zbog povlačenja Srpske liste iz institucija, predstavlja neispunjavanje te obaveze”, naveli su evroposlanici.

Dodali su da su izbori, zakazani za 23. april, “suštinska prilika za ljude na severu Kosova da obezbede samoupravljanje kroz upražnjavanje svojih demokratskih prava”.

“Neučestvovanje na izborima poništilo bi pravo ljudi na severu Kosova da izaberu predstavnike koji rade na izgradnji bolje budućnosti za njihove zajednice. Pozivamo Srpsku listu da učestvuje na lokalnim izborima. Iako je rok za predaju lista istekao, apelujemo na vlasti Kosova da pokažu fleksibilnost i pozivamo Srpsku listu da bez odlaganja preda izbornu listu”, naveli su Fon Kramon i Rojten.

Oni su takođe apelovali “na sve relevantne aktere na Kosovu i u Srbiji da pokažu posvećenost” Sporazumu od 27. februara i Implementacionom aneksu od 18. marta “i na rečima i na delu”, da potpišu Sporazum i Aneks i da se uzdrže “od bilo kakvih koraka koji bi mogli da osujete dalji napredak ka normalizaciji bilateralnih odnosa”.

Rok za prijavu kandidata za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova istekao je juče. Srpska lista je saopštila da je odluka da ne učestvuje na lokalnim izborima “posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad Srbima sprovodi režim (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija”. Kurti je potom izjavio da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima “znak neprekidnog mešanja Beograda u unutrašnje poslove Kosova”.