„(Izveštaj) Ima potpis madjarskog komesara (evropski komesar za proširenje Oliver Varheji) i kao što sam rekla ranije postoji tendencija da se nešto da srpskom predsedniku (Aleksandru Vučiću) uoči izbora, što je normalno i okej, ali to nije posao Komisije“, rekla je ona novinarima i ocenila je da izveštaj ipak ima dosta kritičkih tačaka i da je realističan.

„Ako imate kritičke primedbe koje se odnose na trenutnu situaciju, kako na kraju možete da imate ideju da otvorite klastere. Narednih nedelja moramo diskutovati o ovome. Kod kolega u Parlamentu vidim mnogo znakova upitnika i skepticizma“, dodala je.
Rekla je da je neprihvtljiv odnos vlasti prema medijima koji nisu priklonjeni srpskoj vladi, ali i prema bilo kome čiji je stav drugačiji.

Malo država članica, navela je, upućeno je u situaciju na Zapadnom Balkanu, te nema interesovanja za proširenje, pa je ocenila da se to mora promeniti.

„Ako smo više prisutni i ako znamo šta se dešava možemo da razumemo bolje, a ako ste nezainteresovani normalno je da imate frustraciju u državama koje žele da pristupe jer neke države načine progres, ali su gurnute u istu korpu sa nekima koji ne načine nikakav progres. Ceo region je vidjen kao beznadežan slučaj“, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o potencijalnom postizanju sporazuma izmedju Beograda i Prištine, rekla je da razvoj situacije u dijalogu zavisi isključivo od Srbije i Kosova, ali da ne očekuje nikakav pomak u tom smislu pre izbora u Srbiji.