Ta fondacija je u saopštenju navela da to zahteva “nakon užasavajućih optužbi na račun medija Junajted grupe prethodnih dana u parlamentu”, kao i sinoćnjeg incidenta ispred televizije N1.

Zatražila je “od ministra policije Bratislava Gašića objašnjenje zbog čega i po čijem nalogu policija nije reagovala na pozive zaposlenih N1”, koji su, kako je navela, “tri sata trpeli blokadu desničarskih grupa tokom neprijavljenog skupa na privatnom posedu te televizije”.

“Neumerene, opasne i ničim potkrepljene optužbe koje su na račun medija Junajted grupe u parlamentu izneli poslanik Nebojša Bakarec, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov i premijerka Ana Brnabić, a u javnim obraćanjima ponovio i predsednik Republike Aleksandar Vučić, počinju da se prelivaju na ulice i prete da završe fizičkim nasiljem”, piše u saopštenju.

Fondacija je dodala i da su prethodnih dana, “poslanici i funkcioneri vladajuće većine, medije Junajted grupe optužili da kreiraju atmosferu koja je dovela do masovnih ubistava u školi Vladislav Ribnikar i selima oko Mladenovca”.

Ta fondacija je u saopštenju ocenila da ih vlast optužuje “i da koordiniraju i organizuju građanske proteste u više gradova u Srbiji”.

“Ovi mediji danas su u parlamentu optuženi da rade na izazivanju građanskog rata u Srbiji. Ni za jednu od iznetih tvrdnji nije iznet ni jedan jedini dokaz”, piše u saopštenju.

Fondacija je navela da je u prošlogodišnjem monitoringu napada političara na medije, od aprila do jula, zabeležila 68 verbalnih napada na kritičke novinare tokom četiri meseca.

“Prema rezultatima monitoringa, 83,8 odsto verbalnih napada došlo je od članova SNS, među kojima su se po brojnosti istakli Vučić, Brnabić i Vladimir Đukanović”, piše u spštenju.

Fondacija je navela da se “i tada četiri petine napada odnosilo na medije i novinare Junajted grupe”.

“Sistematsko i kontinuirano satanizovanje kritičkih novinara i medija u Srbiji traje čitavu deceniju, sa ozbiljnim posledicama po bezbednost novinara, na šta ukazuju relevantni međunarodni i domaći izveštaji o slobodi izražavanja u zemlji”, dodala je Fondacija.

U saopštenju je navela i da je “poslednjih dana vladajuća većina “podigla lestvicu” i, kako je ocenila, “prešla svaku granicu u obračunu sa kritičarima”.

“Ukoliko ova bezumna hajka na novinare ne bude odmah obustavljena, SNS i njeni članovi koji je svakodnevno vode, snosiće odgovornost za svaki eventualni incident poput sinoć