Forenzičar Nenad Šipka ocenio je danas da je presuda Višeg suda u Novom Pazaru kojom je Fahrudin Mavrić 2012. godine osuđen na 30 godina zatvora, zbog ubistva policajca Željka Zečevića 2010. godine u Batragama, zasnovana na nezakonitim dokazima.

On je na konferenciji za novinare u prostorijama Stranke pravde i pomirenja rekao da je na zahtev Mavrićeve porodice uradio forenzičku 3D rekonstrukciju, kojom želi da ukaže na greške koje su se dogodile u pravosnažnoj presudi.

“Ključni detalj su tragovi krvi, jer je prolazak projektila kroz balistički želatin pokazao da je pritisak morao povući biološki materijal, odnosno delove tkiva. Time bi se potvrdilo da li je to putanja i projektil koji je pogodio Zečevića. Drugi ključni detalj su nezakoniti dokazi, jer je veštak koji je doneo dokaze, na osnovu kojih je Fahrudin i osuđen, morao biti izuzet sa suđenja. Ako se ovo izuzme onda nema nijednog dokaza da je Fahrudin povukao obarač pištolja“, rekao je Šipka.

On je istakao da ovaj potez nije pritisak na sud ili ometanje pravde, već argumentovane tvrdnje.

“Ljudski život je nešto najvrednije, a Fahrudin nije smeo da uzima pištolj od službenog lica i to je njegova greška i treba da snosi odgovornost za učinjeno delo, ali samo za ono što je učinio ”, rekao je Šipka.

On je istakao da je pravni zastupnik pre mesec dana Višem sudu u Novom Pazaru poslao Zahtev za ponavljanju postupka.

Fahrudinov otac, Džafer Mavrić rekao je da porodica od suda očekuje samo istinu i pravdu.

“Ako u ovoj zemlji postoji pravde i zakona očekujem da će sud povratiti ovaj postupak, jer forenzičar ima nove dokaze. Ukoliko se dokaže da je pravosnažno rešenje bilo ispravno mi se slažemo sa kaznom zatvora od 30 godina“, rekao je Džafer.

Sudsko veće Višeg suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavao sudija Adil Bibić, u obrazloženju presude je naglasilo zločinačke namere koje je osuđeni Mavrić pokazivao prema Zečeviću, iako ga Zečević nije vezao lisicama, kao i ponavljanje tih namera, prilikom otimanja oko pištolja, koje je usledilo pošto je Mavrić izvukao pištolj ubijenog Zečevića.

A.Bajrović