Strani sportisti moći će da se takmiče ako su kompletno vakcinisani u skladu sa programom svoje zemlje, i pod uslovom da poštuju strogi sanitarni protokol, koji uključuje test manje od 24 sata pre početka takmičenja, navelo je ministarstvo.

To znači da su prihvaćeni svi tipovi vakcina, kao što su ruski Sputnjik i kineski Sinovak i Sinofarm.

Takodje, ako sportisti nisu imali pristup buster dozi u svojim zemljama, treba da poštuju protokol i da se testiraju dan uoči takmičenja.

Ti propisi će se primenjivati za Grend slem u džudou u Parizu (5-6. februara) kao i za turnir Šest nacija. Ovo se odnosi i na fudbal narednih nedelja.

Ministarstvo sporta je takodje navelo da će kao i za francuske državljane od 15. februara biti tražena potvrda o oporavku od kovida ne starija od četiri meseca, a ne šest meseci kao ranije, kao zamena za vakcinsku propusnicu.

Agencija frans pres ukazuje da je 17. januara dan posle proterivanja teniske zvezde Novaka Djokovića iz Austrralije, francuska vlada precizirala svoje propise o stranim sportistima koji dolaze na velika takmičenja, uključujući i Rolan Garos, odnosno da svi treba da budu vakcinisani.

Protokol oko ovog grend slem turnira još nije poznat, ali ako bude još potrebna vakcinska propusnica 23. maja, Novak Djoković ne bi mogao da je dobije na osnovu toga što je preležao kovid u decembru, zato što je to duže od četiri meseca.