Avioni i vatrogasni timovi su deo mehanizma civilne zaštite EU, a pridružiće se grupi od oko 30 rumunskih vatrogasaca koji su već stacionirani u Grčkoj u okviru sezonskog programa EU protiv požara, saopštili su danas evropski zvaničnici.

Šumski požari danas su nastavili da izmiču kontroli severno i zapadno od Atine, uključujući i onaj u blizini letovališta Lutraki, oko 80 kilometara zapadno od Atine, odakle je juče 1.200 dece evakuisano iz dečjeg letovališta, a na gašenju tog požara angažovano je 120 vatrogasaca, uz pet aviona i helikopter.

Najveći požar od jutros je u šumi 50 kilometara severno od Atine, gde je angažovano 140 vatrogasaca, uz podršku šest vodenih bombardera i helikoptera.

Vlasti su juče izdale naređenje da se iz predostrožnosti evakuiše nekoliko primorskih naselja ka Atini, među kojima su popularna letovališta Lagonisi, Saronida i Anavisos.

Nekoliko manjih požara je izbilo u blizini glavnog grada, gde su vetrovi i dalje umereni, ali su grmlje i šumsko zemljište prošle nedelje isušile ekstremno visoke temperature.

Grčka je takođe aktivirala sistem za brzu procenu mapiranja, koji koristi satelitske podatke EU za procenu štete od požara, za tri velika požara koja gore izvan Atine već drugi dan.

Kao i veći deo Evrope, Grčku je ovog vikenda pogodio prvi toplotni talas u godini sa najvišom temperaturom od 44,2 stepena Celzijusa u regionu Tebe (centar zemlje), prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

U Atini se živa u subotu popela na 39 stepeni, dok je Akropolj nekoliko dana zatvoren u najtoplijem delu dana.

Dok se očekuje da će temperature opasti za dva do četiri stepena do srede, novi toplotni talas se očekuje od četvrtka sa očekivanim najvišim temperaturama od 43 stepena lokalno, prema nacionalnim meteorološkim službama EMI.