Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu francuski šef diplomatije Stefan Sežurne rekao je da će njegova vlada “narednih nedelja” podneti predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN koja će sadržati i političko rešenje za izraelsko-palestinski sukob.

“Da bi izašli trajno iz te krize potrebno je političko rešenje, a ono je poznato, to je rešenje sa dve države, to je jedino rešenje koje može da garantuje mir i bezbednost kako Izraelcima tako i Palestincima”, rekao je francuski ministar.

To rešenje, za koje se zalaže međunarodna zajednica, odbacuje vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Savet bezbednosti UN je u ponedeljak usvojio rezoluciju u kojoj se traži momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze. Prema najnovijem bilansu ministarstva zdravlja Hamasa, na toj teritoriji je poginulo 32.705 ljudi od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra prošle godine.

Međunarodni krivični sud naredio je u četvrtak Izraelu da osigura da hitna humanitarna pomoć stigne civilima u Gazi, ukazujući da je glad zavladala tom teritorijom posle pet meseci rata.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi rekao je danas da međunarodni zakon nema uticaj na terenu kada se radi o Izraelu i da je velika nesreća što međunarodna zajednica nije sposobna da spreči humanitarnu katastrofu.