U Francuskoj će sportista “koji nije vakcinisan” moći da učestvuje na takmičenju jer će to dozvoliti protokol i zdravstveni “mehur”, objasnila je ona odgovarajući na pitanje o svetskom broju 1 i Rolan Garosu.

“Postoje zdravstveni protokoli koje za velike dogadjaje nameću dotične federacije, koji se dodaju protokolima zemlje i to je ono što će nekome poput Novaka Djokovića omogućiti da udje na teritoriju Francuske”, rekla je ministarka Marasineanu.

Deset dana pre početka Australijan opena, devetostuki šampion tog grend slem turnira nalazi se u hotelu u kojem su smeštene izbeglice i tražioci azila.

Djoković je u sredu doputovao u Melburn, ali mu nije dozvoljen ulazak u Australiju pošto mu je odbijena viza.

On je krenuo za Australiju pošto je dobio medicinsko izuzeće za učešće na prvom grend slemu sezone iako nije vakcinisan protiv korona virusa. Do ranih jutarnjih sati bio je u izolaciji na aerodromu, a potom je prebačen u hotelski karantin.

Djoković je trebalo da bude deportovan, ali se to neće desiti do ponedeljka, pošto je prvi teniser sveta uložio žalbu na odbijanje vize.

“U Francuskoj danas nemamo iste propise kao Australija za ulazak u zemlju za sportiste kao za ostale državljane drugih zemalja”, podsetila je ministarka Marasineanu i dodala da je Rolan Garos u maju i da se ne zna da li će neki propisi biti izmenjeni.