U zajedničkom autorskom tekstu Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo su naveli da sporazum koji su predsednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili 27. februara u Briselu “sad treba što pre da zaživi izradom dosledne mape puta za njegovu implementaciju”.
“Cilj predstojećih ključnih pregovora nije da se ponovo iskomplikuje ono što je već dogovoreno, već da se podstaknu konkretni koraci ka realiziciji istog. Ono što obe strane treba da izbegnu jeste da iznova protumače datu reč jer bi time prokockale ovu jedinstvenu priliku i rizikovale blokadu na putu ka članstvu u EU”, navodi se u zajedničkom tekstu objavljenom na sajtu nemačke ambasade u Prištini.

Kosovo, kako se ističe, “treba da ispuni dato obećanje da zaštiti srpsku zajednicu, preduzimajući mere ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i pružajući garancije za visoki stepen zaštite za srpsku versku i kulturnu baštinu”.

“Srbija treba da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo susedna zemlja koja ima svoju evropsku perspektivu i svoje mesto u međunarodnoj zajednici”, dodaju autori.

Bon, Pletner i Talo ocenjuju da “vreme ne ide u prilog” ni Kosovu ni Srbiji ističući da su potrebni “mudrost i liderski kvaliteti na obe strane kao i odgovoran pristup svih političkih aktera u Srbiji i na Kosovu”.

“Ali izvodljivo jeste. Pravi trenutak je sad! Kao prijatelji Kosova i kao prijatelji Srbije obećavamo da ćemo vas podržati na putu ka Evropskoj uniji” navodi se u tekstu objavljenom na sajtu ambasade Nemačke u Prištini.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *